Even though we ARE Nikon lovers,we are NOT affiliated with Nikon Corp. in any way.

English German French

Sign up Login
Home Forums Articles Galleries Recent Photos Contest Help Search News Workshops Shop Upgrade Membership Recommended
members
All members Wiki Contests Vouchers Apps Newsletter THE NIKONIAN™ Magazines Podcasts Fundraising

D7000 sensor artifact/problem - help needed

GerryL19

US
3 posts

Click to send email to this author Click to send private message to this author

"RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed"

GerryL19 Registered since 10th Feb 2009
Mon 13-Jun-11 08:20 PM

Hi everyone!
This is my first post; I thought I'd share my experience so that maybe it helps others. I've actually been lurking here on and off, reading the forums and classifieds. I finally signed up a week or so ago as I was researching another lens or two. Anyway, I bought a D7000 last fall. I've used it in the northeast since then, and a lot of use has been at work underground so no sky shots. I'm on vacation now, on Ocracoke Island (NC). I started taking a bunch of photos on the way driving south, and then more on the ferry. I was surprised to see a large grouping of spots on my photos, and I had no sensor cleaning materials with me. I actually had a bulb blower and a brush, which did nothing for it. Fortunately I had already read about the possible oil/grease problem, so I had a clue as to what to expect. I feel like a lot of these recently showed up; I hadn't noticed anything unusual on earlier photos. Perhaps the heat I am shooting in now allowed the grease/oil to thin out or be flung off more easily?
Supplies are not really available here on the island. I made the mistake of calling a local photographer here to ask about the availability of sensor cleaning supplies; I was told in no uncertain terms that I should *NEVER* attempt to clean my sensor as I will most likely destroy it and void my warranty. LOL, like I am going to put it away or send it out while I'm here for 10 days. At that point I decided to just order supplies online. So I have a next day order coming, which will probably take 2 or 3 days to the island...but at least I am here for 10 days so I'll still get some good shooting time in. Lesson learned; add some more to the kit. I've never had to do more than blow/sweep the sensor. I just hope this doesn't become a continual thing. If it does keep showing up I may have to consider sending it back for a degreasing.
I'll try to attach a photo. I wonder if everyone seeing this problem has a high concentration on the right side.
-Gerry

Click on image to view larger version


Attachment#1 (jpg file)

A general, generic topic D7000 sensor artifact/problem - help needed [View all] , batury , Mon 04-Apr-11 11:59 PM
Subject
ID
Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
1
Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
2
Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
3
Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
4
Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
5
     Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
6
          Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
7
          Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
8
               Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
9
                    Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
10
                    Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
11
                         Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
12
                              Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
13
Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
14
Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
15
     Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
16
          Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
17
Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
18
Reply message RE: D7000 sensor artifact/problem - help needed
19