nikonians

Even though we ARE Nikon lovers,we are NOT affiliated with Nikon Corp. in any way.

| |

Sign up Login
Home Forums Articles Galleries News Workshops Shop Recommended
members
All members Wiki Contests Vouchers Apps Newsletter THE NIKONIAN™ Magazines Podcasts Fundraising
s1p

US
3 posts

Click to send email to this author Click to send private message to this author
s1p Registered since 18th Sep 2012
Tue 18-Sep-12 03:39 PM

After shooting with Sony Alpha's for the past 5 years, I decided to take the leap and switch over to Nikon. I recently purchased the 5100, and since then, I'm debating on if it was a good idea, instead of going with the D7000. With that said, hopefully someone can help me figure out (or understand) what's going on with my flash setup.

First, the setup - 5100 in 'A' mode, AWB, ISO 100, Continuous, AF-S, Single Point Focus, Center Weighted Metering, ADL-Auto, Auto-Bracking OFF, 0.0 Exposure AND Flash Compensation. Len is Nikon AF-S 50 @ f1.8, but same results with kit lens. Internal Flash CLOSED, external flash attached (Sunpak DigiFlash 3000). I was doing a dim studio shot, so lighting wasn't 'ideal' but was composed for the shot and not for the camera

Now, the 'problem' that's driving me nuts!

Using the exact settings listed above with the external flash turned OFF and powering ON the camera, the 'flash' icon is grey, but the '?' is flashing saying too dark. Release shutter, photo is good.

Now, if I turn the external flash ON, the 'flash' icon goes white, like I should. Release shutter, photo is good.

Now, the kicker. If I turn OFF the flash (And leave it physically attached) - the 'flash' icon on the screen stays white. Push the shutter button and ... Zip - Nada - Nothing.

If I switch to 'M' and do the exact same as above, there's no difference.

My question is this - is there any way to override the 'hey, you REALLY need flash, so I'm not going to let you take a photo' setting? Some shot's I want to use flash, some I don't and out of habit from the A580, I just reach up and turn off the external flash. Since the 5100 doesn't have a 'No Flash' option (That I've found) with a external flash or wireless trigger attached, its a real hassle.

Any ideas, suggestion or solutions are extremely welcomed. Anyone with a D7000 that can chime in on this as well is very welcomed, since I don't want to get the D7000 and run into the same issues!

Subject
ID
Reply message RE: Flash / No Flash Question
1
Reply message RE: Flash / No Flash Question
2
Reply message RE: Flash / No Flash Question
3
Reply message RE: Flash / No Flash Question
4
     Reply message RE: Flash / No Flash Question
5

G